Leuk je te Ontmoeten in het AD | 26-10-2016

//Leuk je te Ontmoeten in het AD | 26-10-2016

Leuk je te Ontmoeten in het AD | 26-10-2016

EINDHOVEN – Kristy van der Heijden, Marjolein Schröder en Marloes van Rooij startten drie jaar geleden binnen Lunet Zorg met ontmoetingsavonden voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Begin dit jaar besloten de drie als stichting verder te gaan om de avonden verder te kunnen ontwikkelen.

Elke zes weken wordt in café ’t Rozenknopje een gezellige avond voor deze groep mensen gehouden. “Er is een grote groep die met name zelfstandig woont maar vanwege een lichte verstandelijke beperking moeilijker contact kan leggen en een sociaal netwerk op te bouwen”, vertelt Marloes van Rooij. “Ze vinden in het gewone uitgaansleven weinig aansluiting en ook op de bestaande soosavonden voor mensen met een verstandelijke beperking voelen ze zich niet echt thuis.” Maar ook mensen die gewoon moeite hebben met contact maken, zijn welkom.

Vanaf het begin waren de avonden een succes. “Ze worden gemiddeld door zo’n zestig mensen bezocht verdeeld over twee avonden ”, aldus Kristy van der Heijden. “Want om te grote leeftijdsverschillen te voorkomen hebben we avonden voor mensen van 18 tot 35 jaar en voor de leeftijdsgroep daarboven.”

Ruim twee jaar lang werden de avonden gehouden in een gezellige ruimte boven eetcafé Movies. Sinds september is Leuk je te Ontmoeten neergestreken in ’t Rozenknopje. “We hebben ook hier onze eigen caféruimte en zien regelmatig dat onze bezoekers na afloop in het café beneden aanschuiven. En dat is wat we willen: deze mensen een steuntje geven om makkelijker contact te maken, af te spreken met anderen en met vrienden en kennissen te kunnen genieten van het leven.”

Het zijn laagdrempelige ontmoetingsavonden op een gezellige locatie midden in de samenleving. Doel is elkaar ontmoeten, contact te maken, vriendschap te sluiten en vaker samen dingen te gaan doen. En er kunnen ook relaties uit voortkomen. ’t Rozenknopje is een café met een sociaal hart en versterkt het gevoel dat de bezoekers deel uitmaken van de samenleving en kunnen functioneren zonder ‘stempel’ die deze groep te vaak krijgt.”

De avonden zijn altijd gezellig. “We zien de bezoekers tijdens zo’n avond groeien. Waar nodig helpen wij of de andere vrijwilligers zonder wie dit niet mogelijk zou zijn.” Naast de vaste ontmoetingsavonden komt er komende zomer ook een Leuk je te Ontmoeten-festival. “Waar iedereen welkom is.”

Link naar het artikel:

http://www.ad.nl/eindhoven/bijzondere-ontmoetingsavonden-in-rozenknopje-in-eindhoven~ae146003/

By | 2016-10-28T14:51:55+02:00 oktober 28th, 2016|Categories: Geen categorie|0 Comments